Το δέρμα και η γούνα είναι φυσικά προϊόντα
Γενικές Συμβουλές
- Τα δερμάτινα και γούνινα ενδύματα/αξεσουάρ είναι ακριβή επένδυση. Χρειάζονται ειδική φροντίδα, ανάλογα με την επεξεργασία που έχουν υποστεί. Γι αυτό το λόγο πρέπει να καθαρίζονται συχνά και μόνον από τους ειδικούς, για να διατηρηθούν για πολλά χρόνια. Εμπιστευόμαστε τους επαγγελματίες καθαριστές και αποφεύγουμε ενέργειες, που μπορεί να τα καταστρέψουν.
- Τα αυθεντικά δερμάτινα είδη αναγνωρίζονται από το ειδικό σήμα, που υποχρεωτικά αναγράφεται επάνω τους. Αλλιώς, μιλάμε για πλαστικό δέρμα, γνωστό ως δερματίνη.
- Διαβάζουμε, πάντοτε, τις οδηγίες καθαρισμού στο ενδεικτικό ταμπελάκι.
- Απαγορεύεται να βάζουμε τα δερμάτινα/γούνινα σε πλυντήριο ρούχων. Αν λερωθούν ή θέλουμε να τα φρεσκάρουμε τα δίνουμε στους ειδικούς .
- Δεν αποθηκεύουμε δερμάτινα/γούνινα ρούχα διπλωμένα σε πλαστικές σακκούλες αποθήκευσης ή βαλίτσες. Τα ρούχα θα καταστραφούν και θα αποκτήσουν δυσάρεστες μυρωδιές, λόγω έλλειψης οξυγόνου και αφυδάτωσης. Θα πρέπει να είναι κρεμασμμένα ένα-ένα, άνετα και κουμπωμένα ή με κλειστό το φερμουάρ και σε ειδική υφασμάτινη θήκη.
- Όταν ταξιδεύουμε, τα μεταφέρουμε στην ειδική, αδιάφανη, υφασμάτινη θήκη.
- Όταν φυλάσσουμε τα δερμάτινα/γούνινα ενδύματα, πρέπει πρώτα να τα καθαρίσουμε, ώστε οι λεκέδες να μην δέσουν στην ίνα και οξειδωθούν. Διαφορετικά, θα γίνουν ανεξίτηλοι.
- Μην ξεχνάμε, να τα κρεμάμε σε ειδικές φαρδιές κρεμάστρες και να τα φυλάσσουμε σε σκιερό και δροσερό μέρος, μέσα στην ειδική θήκη, μακριά από υγρασίες, ώστε να αποφύγουμε την μούχλα,.
- Σε περίπτωση που το δερμάτινο/γούνινο σχιστεί, γδαρθεί, ξηλωθεί, δεν προσπαθούμε να το διορθώσουμε μόνοι μας. Απευθυνόμαστε στους ειδικούς.
- Σε περίπτωση που το δερμάτινο/γούνινο λερωθεί με στυλό, κραγιόν,κρασί, κ.λ.π., δεν επιχειρούμε μόνοι μας να το καθαρίσουμε με οινόπνευμα, τρίψιμο με σφουγγάρι, σαπούνι, χλωρίνη, ασετόν, διαλυτικό. Απευθυνόμαστε στους ειδικούς.
Συμβουλές για Δερμάτινα
- Δεν σιδερώνουμε, ποτέ, απευθείας το δερμάτινό μας. Πρέπει να μεσολαβήσει κάποιο μαλακό πανί, χωρίς ατμό και σε χαμηλή θερμοκρασία. Διαφορετικά, απευθυνόμαστε στον ειδικό.
- Η λάκ, οι βαφές μαλλιών και τα αρώματα, επάνω στα δερμάτινα, μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα τους.
- Τα δερμάτινα ενδύματα, που καθαρίζονται για πρώτη φορά, παρουσιάζουν διαφοροποίηση στο χρώμα τους.
- Τα διάφορα πρόσθετα υλικά, που υπάρχουν στα δερμάτινα (κουμπιά, αγκράφες, πλαστικά διακοσμητικά κ.λ.π), μπορεί, λόγω κακής ποιότητος, να προκαλέσουν προβλήματα στον καθαρισμό τους.
- Πολύχρωμα δερμάτινα (σουέτ, νάμπουκ, κ.λ.π), κατά την διάρκεια του καθαρισμού, μπορεί να παρουσιάσουν μετατόπιση χρώματος, ιδιαίτερα το κόκκινο, μπλε και μαύρο.
- Δερμάτινα ενδύματα, που αποτελούν σύνολο (κουστούμι, ταγιέρ, ζώνες, κουκούλες), είναι απαραίτητο να καθαρίζονται μαζί, έστω και αν δεν έχουν λερωθεί. Διαφορετικά, θα επέλθει διαφορά στην απόχρωση.
- Κατά τον καθαρισμό του δερμάτινου ενδύματος (σουέτ, νάμπουκ, κ.λ.π), κόλλες που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του, αντί των αυτοκόλλητων ταινιών, μπορεί να εμφανιστούν στην επιφάνεια, με τη μορφή σκούρων γραμμών στις ραφές.
- Το δέρμα είναι φυσικό προϊόν και έχει ατέλειες στην επιφάνεια του (σημάδια από σπυριά, νευρώσεις, χαλαρή δομή της ράχης, κ.λ.π). Με τον καθαρισμό, οι ατέλειες αυτές γίνονται πιο έντονες.
- Για τα δερμάτινα ενδύματα νάπα, προτείνουμε βαφή, πάντα, στο χρώμα τους.
- Αποφεύγουμε την έκθεση του δερμάτινου στον ήλιο, για να μην οξειδωθεί το χρώμα του και παρουσιάσει διχρωμίες ή ξεθωριάσει..
- Αποφεύγουμε να φοράμε δερμάτινα τις βροχερές ημέρες. Σε περίπτωση που βραχεί το δερμάτινο μας, το αφήνουμε να στεγνώσει φυσικά, σε θερμοκρασία δωματίου. Μακριά από τζάκι, καλοριφέρ, φωτιά. Αφού στεγνώσει καλά,το αποθηκεύουμε .
- Για την απομάκρυνση της επιφανειακής σκόνης από το δερμάτινο, το βουρτσίζουμε με μαλακή βούρτσα ή σφουγγάρι, χτενίζοντας το πέλος του. Αν είναι νάπα, το σκουπίζουμε το με νωπό πανί.
Συμβουλές για Γούνες
- Οι γούνες πρέπει να αερίζονται στο κρύο, να φυλάσσονται σε δροσερό και σκιερό μέρος, με καλό εξαερισμό, μακριά από υγρασίες .Μιά φορά τουλάχιστον το χρόνο να πηγαίνουν στον ειδικό καθαριστή, για να διατηρηθεί το τρίχωμά τους ζωντανό.
- Αν βραχεί η γούνα από βροχή, πριν την αποθηκεύσουμε, την αφήνουμε να στεγνώσει καλά, σε κανονικές συνθήκες (όχι σεσουάρ, καλοριφέρ, ήλιο, τζάκι,..).
- Μην ξεχνάμε, ότι εχθροί των γούνινων ενδυμάτων είναι η μούχλα, τα έντομα (σκώρος), η θερμότητα, η σκόνη, η έλλειψη οξυγόνου, ο έντονος φωτισμός, τα αρώματα, η λάκ, τα κοσμήματα τύπου καρφίτσες, οι κρεμαστές τσάντες.
- Οι γούνες, για να γίνουν λευκές, έχουν υποστεί λεύκανση. Κατά τον καθαρισμό τους, επανέρχονται στο φυσιολογικό τους εκρού χρώμα.