Μια ζωή στα ταμπάκικα (βυρσοδεψεία)

Ο Ευάγγελος Κυπραίος ιδρυτής της εταιρείας ΣΟΥΕΤ, είναι πτυχιούχος εφηρμοσμένης Χημείας BSC (HONS) του Nottingham Trent Polytechnic, νυν Trent University της Αγγλίας (1981).

Το 1985 επέλεξε να ξεκινήσει την επαγγελματική του πορεία στην Ελλάδα, σαν χημικός, στον τομέα της επεξεργασίας δέρματος (βυρσοδεψία), ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση. Θήτευσε δίπλα στον πατέρα του Αντώνη Κυπραίο, που ασχολείτο επί πολλά χρόνια με χημικά βυρσοδεψίας και στον παππού του Παναγιώτη Πόθα, που ήταν βυρσοδέψης στο Πίποτι, στην Βοστώνη – Η.Π.Α.

Το 1985-1994 συνεργάστηκε με τα αδέρφια του Κωνσταντίνο και Νεοκλή στην Ελλάδα και στην Αμερική αντίστοιχα, που ασχολούνταν με τα χημικά βυρσοδεψίας.

Το 1986-1994 θήτευσε δίπλα στον πεθερό του Γεώργιο Κώστα, από τον οποίο έμαθε την σπάνια τέχνη (4 ανά τον κόσμο) του κατασκευαστή μηχανημάτων βυρσοδεψίας και γουνοποϊίας (“ΕΛΣΑ” βαρέλες βυρσοδεψίας & ανέμες γουνοποϊίας), που είχε μάθει από τον μηχανολόγο – μηχανικό πατέρα του Κωνσταντίνο Κώστα (μοναδικός στον κόσμο), στο Kazli Cesme (στα βυρσοδεψία), στην Κωνσταντινούπολη-Τουρκίας.

Το 1994-2020 συνεργάστηκε με τον τεχνικό βυρσοδεψίας Χρήστο Μικεδάκη, αρχικά με χημικά βυρσοδεψίας και κατόπιν ως καθαριστές δερματίνων ρούχων, κάτω από την επωνυμία  ΣΟΥΕΤ Ευάγγελος Κυπραίος – Χρήστος Μικεδάκης Ο.Ε.

Το 2021 συνεχίζει την εταιρεία  ΣΟΥΕΤ μαζί με  την κόρη του Ελισσάβετ Κυπραίου, κάτω από την επωνυμία Ελισσάβετ Κυπραίου & ΣΙΑ Ε.Ε., πτυχιούχο Οικονομικών/Marketing & Επικοινωνίας (Κύπρου), στην οποία μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του.

Από το 2012  και μέχρι σήμερα, είναι ενεργός Πρόεδρος του Σωματείου Στεγνοκαθαριστηρίων Πειραιά η “ΑΡΓΩ”, καθώς επίσης και από το 2018 και μέχρι σήμερα, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στεγνοκαθαριστηρίων -Ταπητοκαθαριστηρίων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος.

Όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκε με μεγάλους Οίκους του εξωτερικού PIELCOLOR (Ισπανία), CIECH (Πολωνία), AURA, BUSSETTI & CO (Αυστρία), QUAKER COLOR (Αμερική), RICCI  (Ιταλία), TECHNOR (Ιταλία), DAVID BROWN (Αγγλία), SEICI SA (Ιταλία)…, παρευρέθη σε διεθνείς εκθέσεις ανά τον κόσμο, με αντικείμενο πάντα το δέρμα και αργότερα σε διεθνείς εκθέσεις με αντικείμενο το στεγνοκαθάρισμα.

Συνεχίζουμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με σεβασμό στην ιστορία μας, με αναπτυξιακή στρατηγική και αισιοδοξία, για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.

 

 

Περιοδικό ΝΕΑδερμα 1996

Παλαιό Βυρσοδεψείο.

Γ.Κώστας-Κ.Κυπραίος-Α.Κυπραίος 1990

δέρμα < αρχαία ελληνική < δέρω (γδέρνω)

βυρσοδεψία < αρχαία ελληνική < βύρσα (το ακατέργαστο δέρμα  ζώου) + δέψη (η επεξεργασία του ακατέργαστου δέρματος)

ταμπάκικο < τούρκικη /αραβική λέξη < tabakhane (βυρσοδεψείο)